Autor zdjęcia/źródło:
Zdj. mat. prom.
Dzieci uwielbiają serowe przekąski, dania z ciągnącym się w nieskończoność serem, a także najzwyklejsze w świecie kanapki z serem. Jakie pomysły na śniadanie dla dziecka możemy wyczarować używając do tego sera?
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze jest, że ser żółty ma więcej zalet niż wad, dzieci go uwielbiają i te cechy stanowią doskonały powód dla wykorzystania jego walorów na wszystkie możliwe sposoby.
Dlaczego ser żółty jest ważny w diecie dzieci?
Dzieci i młodzież znajdują się w fazie rozwoju dlatego ważne jest, by w ich diecie znalazły się produkty zawierające witaminy i minerały. Ser żółty to przede wszystkim źródło wapnia i białka, cynku i fosforu, zawiera także witaminy A i B12. Ser żółty pobudza także organizm do produkcji hormonu szczęścia czyli serotoniny. Śniadanie z dodatkiem ulubionego sera da więc każdemu dziecku zastrzyk energii i zapewni dobry nastrój na cały intensywny dzień. Czego chcieć więcej?
Zobacz: Dlaczego ser żółty jest zdrowy?
Oryginalne pomysły na śniadanie dla dziecka
Chcąc ułatwić Wam wybór spośród różnorodnych potraw z serem żółtym w roli głównej, zachęcamy do wypróbowania naszych oryginalnych pomysłów na śniadanie dla dziecka z użyciem żółtego przysmaku. Pamiętajmy, że dobór składników lubianych przez dzieci, a przede wszystkim sposób przygotowania i atrakcyjna forma podania decydują o sukcesie.
Mleczne wulkaniki z jajek
zdj. serenada.com.pl
Składniki:
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- Ser Mleczny Serenada – 50 g
- przyprawy: słodka papryka mielona, pieprz, sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić pianę. Boczek podsmażyć z obu stron, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję).
- Na boczek ostrożnie wyłożyć żółtko, następnie pianę z białek, całość posypać startym serem (małe oczka),przyprawić. Piec w piekarniku przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Oryginalny przepis znajdziesz tutaj>>
Serowe kolorowe szaszłyczki
zdj. Pixabay.com
Składniki:
- ser żółty Gouda Serenada
- ulubione owoce (winogrona, truskawki, ananas, melon,arbuz, pomidorki koktajlowe)
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ser pokroić w kostkę. Owoce przygotować zgodnie z upodobaniem dziecka, melona, arbuza i ananasa można pokroić w kostkę lub wykroić kulki.
- Naprzemiennie nadziewać ser i owoce na patyczki do szaszłyków.
Gofry z szynką i serem
Składniki na gofry:
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Dodatki do gofrów:
- 80 g szynki
- 80 g żółtego sera Salami Serenada
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypiorek
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Przesianą mąkę i wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w misce.
- Podgrzać lekko mleko, mieszając rozpuścić w nim masło, dodać drożdże, jajka i wszystkie składniki wymieszać.
- Składniki płynne z dolewać powoli do miski ze składnikami suchymi i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
- Uzyskane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie do ciasta dodać drobno pokrojone dodatki, wymieszać. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę.
Kanapka inaczej czyli zakręcona tortilla z serem i szynką
zdj. serenada.com.pl
Składniki:
- małe tortille pszenne 6 placków
- 6 plastrów sera Gouda Serenada w plastrach
- 6 plastrów szynki
- kilka listków sałaty
- opcjonalnie pomidor lub świeży ogórek
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na każdą tortille układać po kolei składniki: ser, szynka, sałata, pomidor/ogórek
- Zawijać tortille jak na krokiety, pozostawiając od góry nie zawinięte placki by wystawały składniki.
Kanapki z pastą jajeczno - serową
zdj. Pixabay.com
Składniki:
- kilka kromek chleba żytniego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki startego sera Serenada Tylżyckiego w bloku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- rzodkiewka w plasterkach
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Jaka pokroić na kawałeczki, rozgnieść widelcem, wymieszać z majonezem, startym serem i szczypiorkiem, ewentualnie dodać soli i pieprzu. Pastę schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Pastę jajeczno-serową nakładać na chleb i udekorować plasterkami rzodkiewki.
Więcej informacji o serach Serenada oraz ciekawych przepisów znajdziesz tutaj>>